Percentage Increase and Decrease

[ 2 Votes ]

The following math revision questions are provided in support of the math tutorial on Percentage Increase and Decrease. In addition to this tutorial, we also provide revision notes, a video tutorial, revision questions on this page (which allow you to check your understanding of the topic) and calculators which provide full, step by step calculations for each of the formula in the Percentage Increase and Decrease tutorials. The Percentage Increase and Decrease calculators are particularly useful for ensuring your stet-by-step calculations are correct as well as ensuring your final result is accurate.

Not sure on some or part of the Percentage Increase and Decrease questions? Review the tutorials and learning material for Percentage Increase and Decrease

Percentages Learning Material
Tutorial IDTitleTutorialVideo
Tutorial
Revision
Notes
Revision
Questions
5.3Percentage Increase and Decrease

Percentage Increase and Decrease Revision Questions

1. . A boy is 160 cm tall now but three years ago, he was 148 cm tall. What is the percentage increase of his height in the last three years expressed to one decimal place?

  1. 7.5%
  2. 12.0%
  3. 14.8%
  4. 16.0%

Correct Answer: B

2. . An item that previously cost $30 became $24 after a discount. What is the percentage decrease of the item's price?

  1. 6.0%
  2. 16.7%
  3. 20.0%
  4. 24.0%

Correct Answer: C

3. . An employee now earns $3,200 in a month after a 2% tax cut approved by the government. What was his previous salary before the tax cut?

  1. $3,265.3
  2. $3,240.0
  3. $3,137.2
  4. $3,136.0

Correct Answer: D

4. . The GDP (gross domestic product) per capita (for person) of a country decreased by 3% during 2021 because of the negative impact Covid-19 had on employment. The actual GDP per capita of the given country is $16,328. What was the GDP per capita in the previous year?

  1. $16,833
  2. $15,838
  3. $16,489
  4. $15,520

Correct Answer: A

5. . The price of an item was $300 initially. The owner raised the price by 10% but since the item could not be sold, he lowered the price by 10%. What is the actual price of the item?

  1. $330
  2. $300
  3. $297
  4. $270

Correct Answer: C

6. . A mobile phone that previously cost $460 now costs $390. What is the percentage decrease of the mobile phone's price?

  1. 84.8%
  2. 46.0%
  3. 39.0%
  4. 15.2%

Correct Answer: D

7. . A political party won 36.39% of popular votes in the last election, experiencing a percentage increase of 2.49% compared to previous elections. By what percentage did the given party win in the previous elections?

  1. 38.88%
  2. 36.39%
  3. 34.10%
  4. 33.90%

Correct Answer: D

8. . The population of a city is 320,054 inhabitants where 137,427 are of Caucasian origin, 86,248 people are Hispanic and the origin of the rest of the population is unspecified. Which of the following percentage distributions is correct?

  1. Caucasian = 26.95%; Hispanic = 62.76%; Other = 10.21%
  2. Caucasian = 20.21%; Hispanic = 62.76%; Other = 16.95%
  3. Caucasian = 42.94%; Hispanic = 26.95%; Other = 69.89%
  4. Caucasian = 42.94%; Hispanic = 26.95%; Other = 30.11%

Correct Answer: D

9. . 78 out of 200 passengers in an airplane speak English, 57 passengers speak French and the rest speak other languages. What is the percentage of distribution of these three categories?

  1. English speakers = 34%; French = 28.5%; Other = 65.0%
  2. English speakers = 34%; French = 28.5%; Other = 62.5%
  3. English speakers = 34%; French = 28.5%; Other = 37.5%
  4. English speakers = 78%; French = 14.25%; Other = 37.5%

Correct Answer: C

10. . The price of an item that originally cost $40 dropped by 25% and then it increased again by 25%. What is the final price of the item?

  1. $42.5
  2. $40.0
  3. $37.5
  4. $35.0

Correct Answer: C

Whats next?

Enjoy the "Percentage Increase and Decrease" practice questions? People who liked the "Percentage Increase and Decrease" practice questions found the following resources useful:

  1. Practice Questions Feedback. Helps other - Leave a rating for this practice questions (see below)
  2. Percentages Math tutorial: Percentage Increase and Decrease. Read the Percentage Increase and Decrease math tutorial and build your math knowledge of Percentages
  3. Percentages Revision Notes: Percentage Increase and Decrease. Print the notes so you can revise the key points covered in the math tutorial for Percentage Increase and Decrease
  4. Check your calculations for Percentages questions with our excellent Percentages calculators which contain full equations and calculations clearly displayed line by line. See the Percentages Calculators by iCalculator™ below.
  5. Continuing learning percentages - read our next math tutorial: Applications of Percentage in Banking. Simple and Compound Interest

Help others Learning Math just like you

[ 2 Votes ]

We hope you found this Math tutorial "Percentage Increase and Decrease" useful. If you did it would be great if you could spare the time to rate this math tutorial (simply click on the number of stars that match your assessment of this math learning aide) and/or share on social media, this helps us identify popular tutorials and calculators and expand our free learning resources to support our users around the world have free access to expand their knowledge of math and other disciplines.

Percentages Calculators by iCalculator™