Proportion

[ 2 Votes ]

The following math revision questions are provided in support of the math tutorial on Proportion. In addition to this tutorial, we also provide revision notes, a video tutorial, revision questions on this page (which allow you to check your understanding of the topic) and calculators which provide full, step by step calculations for each of the formula in the Proportion tutorials. The Proportion calculators are particularly useful for ensuring your step-by-step calculations are correct as well as ensuring your final result is accurate.

Not sure on some or part of the Proportion questions? Review the tutorials and learning material for Proportion

Ratio and Proportion Learning Material
Tutorial IDTitleTutorialVideo
Tutorial
Revision
Notes
Revision
Questions
4.3Proportion

Proportion Revision Questions

1. . Which of the following proportions is true?

  1. 7:15 = 4:7
  2. 8:12 = 10:15
  3. 6:21 = 12:35
  4. 14:18 = 27:36

Correct Answer: B

2. . Which of the following ratios or rates are NOT a proportion?

  1. 3x:4y = 8y:6x
  2. 5x:7y = 20x:28y
  3. 6x:15x = 18y:45y
  4. x:3y = 2x:3y

Correct Answer: D

3. . Which of the following ratios or rates are inversely proportional to each other?

  1. 3x:4y = 8y:6x
  2. 5x:7y = 20x:28y
  3. 6x:15x = 18y:45y
  4. 6x:9y = 2x:3y

Correct Answer: A

4. . What is the value of x if the ratios (2 + x)a:8b = 9a:12b are in direct proportion to each other?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 6

Correct Answer: C

5. . A car can travel 120 km with 8L of gasoline. How many km can it travel at the same rate if it consumes 18 L of gasoline?

  1. 270 km
  2. 220 km
  3. 180 km
  4. 150 km

Correct Answer: A

6. . 30 tailors can sew 12 shirts in one hour. How many tailors are needed to sew 16 shirts during the same time?

  1. 24
  2. 36
  3. 40
  4. 48

Correct Answer: C

7. . 18 workers are needed to dig a hole in 12 hours. How many hours does it take to 6 workers to dig the same hole?

  1. 4 hours
  2. 12 hours
  3. 18 hours
  4. 36 hours

Correct Answer: D

8. .Using the graph shown below, calculate how many litres of gasoline does the given car consumes if it travels 840 km at the same rate.

Math Tutorials: Proportion Example
  1. 14 L
  2. 56 L
  3. 60 L
  4. 80 L

Correct Answer: C

9. .The number of workers vs hours committed to do a job graph is shown below.

Math Tutorials: Proportion Example

How long does it take to 25 workers to do this job?

  1. 3.125 hours
  2. 0.32 hours
  3. 0.25 hours
  4. 200 hours

Correct Answer: B

10. . The Earth revolves around the Sun at 30 km/s. It makes a complete revolution in one year. How long it would take to the Earth to complete a revolution around the Sun moving at the same speed if the Sun was 250 million km away from the Earth? The actual distance Earth-Sun is 150 million km and the period of revolution T (the time needed to compete one revolution) is calculated by the formula

T=2πR/v

where R is the distance Earth-Sun, v is the speed of revolution and π is a constant (π ≈ 3.14).

  1. 3/5 of a year
  2. 5/3 of a year
  3. 2 years
  4. 2.5 years

Correct Answer: B

Whats next?

Enjoy the "Proportion" practice questions? People who liked the "Proportion" practice questions found the following resources useful:

  1. Practice Questions Feedback. Helps other - Leave a rating for this practice questions (see below)
  2. Ratio and Proportion Math tutorial: Proportion. Read the Proportion math tutorial and build your math knowledge of Ratio and Proportion
  3. Ratio and Proportion Revision Notes: Proportion. Print the notes so you can revise the key points covered in the math tutorial for Proportion
  4. Check your calculations for Ratio and Proportion questions with our excellent Ratio and Proportion calculators which contain full equations and calculations clearly displayed line by line. See the Ratio and Proportion Calculators by iCalculator™ below.
  5. Continuing learning ratio and proportion - read our next math tutorial: Properties of Proportion. Geometric Mean

Help others Learning Math just like you

[ 2 Votes ]

We hope you found this Math tutorial "Proportion" useful. If you did it would be great if you could spare the time to rate this math tutorial (simply click on the number of stars that match your assessment of this math learning aide) and/or share on social media, this helps us identify popular tutorials and calculators and expand our free learning resources to support our users around the world have free access to expand their knowledge of math and other disciplines.

Ratio and Proportion Calculators by iCalculator™