Ratios

[ 1 Votes ]

The following math revision questions are provided in support of the math tutorial on Ratios. In addition to this tutorial, we also provide revision notes, a video tutorial, revision questions on this page (which allow you to check your understanding of the topic) and calculators which provide full, step by step calculations for each of the formula in the Ratios tutorials. The Ratios calculators are particularly useful for ensuring your step-by-step calculations are correct as well as ensuring your final result is accurate.

Not sure on some or part of the Ratios questions? Review the tutorials and learning material for Ratios

Ratio and Proportion Learning Material
Tutorial IDTitleTutorialVideo
Tutorial
Revision
Notes
Revision
Questions
4.1Ratios

Ratios Revision Questions

1. . Two pieces of rope A and B are 72 cm and 48 cm respectively. What is their ratio expressed in the simplest term?

  1. A : B = 3 : 2
  2. A : B = 4 : 3
  3. A : B = 9 : 8
  4. A : B = 9 : 6

Correct Answer: A

2. . The boys : girls ratio in a school with 400 students is 3 : 5. What is the number of students from each gender?

  1. Boys = 120; Girls = 280
  2. Boys = 150; Girls = 250
  3. Boys = 180; Girls = 220
  4. Boys = 250; Girls = 150

Correct Answer: B

3. . The sides a, b and c of a triangle have the ratio 3 : 5 : 8 and the perimeter is 96 cm. What is the longest side?

  1. 16 cm
  2. 18 cm
  3. 48 cm
  4. 72 cm

Correct Answer: C

4. . The ratio Number of workers : Number of T-shirts produced in a factory is shown below.

Math Tutorials: Ratios Example

What is this ratio expressed in the simplest form?

  1. 5 : 120
  2. 120 : 5
  3. 1 : 24
  4. 24 : 1

Correct Answer: C

5. . 1 cm on a map corresponds to 20 km on the ground. How far are two towns from each other if they are 2.4 cm apart on the map?

  1. 24 km
  2. 48 km
  3. 240 km
  4. 480 km

Correct Answer: B

6. . The sugar : flour ratio in a dessert product is given through the graph below.

Math Tutorials: Ratios Example

What is this sugar : floor ratio expressed in the simplest form?

  1. 10 : 25
  2. 25 : 10
  3. 2 : 5
  4. 5 : 2

Correct Answer: C

7. . A box contains 36 balls where 10 are red and 26 are white. What is the new ratio red balls : total balls expressed in the simplest terms if we add 8 extra red balls in the box?

  1. 8 : 21
  2. 1 : 2
  3. 8 : 13
  4. 5 : 13

Correct Answer: A

8. . The ratio of two substances X and Y in 120 g of a solution is 4:11. What will the new ratio be if we add 8g of the substance X in the solution?

  1. 12 : 11
  2. 4 : 19
  3. 12 : 19
  4. 5 : 16

Correct Answer: D

9. . What is the ratio 1 : R if the ratio R between black and white sheep in a flock is Black : White = 396 : 9?

  1. 44:1
  2. 1:44
  3. 1: 66
  4. 66:1

Correct Answer: B

10. . The water : salt ratio in a 1 kg saline solution is 49:1. How many grams of water are there in the solution?

  1. 49 g
  2. 50 g
  3. 995 g
  4. 1000 g

Correct Answer: C

11. . The residents: tourists ratio in a town during the summer is 24:7 when 12400 people (residents & tourists) living in it. What is this ratio in winter, when there are 2400 tourists less than in summer living in this town?

  1. 25:1
  2. 30:1
  3. 25:7
  4. 25:6

Correct Answer: A

12. . For every 5 people living in a city 2 of them own a car. The resident population is 500,000 people. Due to environmental issues, 3 out of 10 people who own a car decide to sell them and use public transport. What is the new ratio total population : people who own a car after this decision?

  1. 25:7
  2. 25:3
  3. 10:1
  4. 15:1

Correct Answer: A

Whats next?

Enjoy the "Ratios" practice questions? People who liked the "Ratios" practice questions found the following resources useful:

  1. Practice Questions Feedback. Helps other - Leave a rating for this practice questions (see below)
  2. Ratio and Proportion Math tutorial: Ratios. Read the Ratios math tutorial and build your math knowledge of Ratio and Proportion
  3. Ratio and Proportion Revision Notes: Ratios. Print the notes so you can revise the key points covered in the math tutorial for Ratios
  4. Check your calculations for Ratio and Proportion questions with our excellent Ratio and Proportion calculators which contain full equations and calculations clearly displayed line by line. See the Ratio and Proportion Calculators by iCalculator™ below.
  5. Continuing learning ratio and proportion - read our next math tutorial: Rates. Applications of Ratios and Rates in Practice

Help others Learning Math just like you

[ 1 Votes ]

We hope you found this Math tutorial "Ratios" useful. If you did it would be great if you could spare the time to rate this math tutorial (simply click on the number of stars that match your assessment of this math learning aide) and/or share on social media, this helps us identify popular tutorials and calculators and expand our free learning resources to support our users around the world have free access to expand their knowledge of math and other disciplines.

Ratio and Proportion Calculators by iCalculator™