Variation. Types of Variation

[ 1 Votes ]

The following math revision questions are provided in support of the math tutorial on Variation. Types of Variation. In addition to this tutorial, we also provide revision notes, a video tutorial, revision questions on this page (which allow you to check your understanding of the topic) and calculators which provide full, step by step calculations for each of the formula in the Variation. Types of Variation tutorials. The Variation. Types of Variation calculators are particularly useful for ensuring your step-by-step calculations are correct as well as ensuring your final result is accurate.

Not sure on some or part of the Variation. Types of Variation questions? Review the tutorials and learning material for Variation. Types of Variation

Ratio and Proportion Learning Material
Tutorial IDTitleTutorialVideo
Tutorial
Revision
Notes
Revision
Questions
4.5Variation. Types of Variation

Variation. Types of Variation Revision Questions

1. . x and y vary directly and x = 15 when y = 27. What is the value of y when x = 25?

  1. 36
  2. 45
  3. 50
  4. 54

Correct Answer: B

2. . A researcher can read 24 pages of a professional book in 45 minutes. How many pages can he read in one hour?

  1. 24/45
  2. 20
  3. 30
  4. 60

Correct Answer: C

3. . 12 employees can do a job in 12 days. How long does it take to 16 employees to do the same job?

  1. 16 days
  2. 14 days
  3. 10 days
  4. 9 days

Correct Answer: D

4. . A driver drove a car for 9 hours at a speed of 40 km/h. At what speed must he drive to reach the same destination in 5 hours?

  1. 11.25 km/h
  2. 21.22 km/h
  3. 72 km/h
  4. 90 km/h

Correct Answer: C

5. . z varies directly with both x and y where x and y vary inversely with each other. The value of z is 24 when x = 3 and y = 4. What is the value of z when x = 10 and y = 7?

  1. 2
  2. 24
  3. 70
  4. 140

Correct Answer: D

6. . 12 tailors can sew 24 dresses in 15 days by working for 10 hours a day. How many tailors can sew 30 dresses in 20 days if they work for 8 hours a day? Round the answer to the nearest integer if needed.

  1. 14
  2. 12
  3. 10
  4. 8

Correct Answer: A

7. . What is the variation indicated by the graph below?

Math Tutorials: Variation. Types of Variation Example
  1. y = 4x
  2. y = x/3
  3. y = x/4
  4. y = 4/x

Correct Answer: D

8. . Which variation is indicated by the graph below?

Math Tutorials: Variation. Types of Variation Example
  1. y = 2x
  2. y = x/2
  3. y = 2/x
  4. y = x - 2

Correct Answer: B

9. . If a + b + c = 51; a/b = 2/3 and b/c = 1/4, what is 2a - b + 3c?

(Hint! Express everything in terms of b)

  1. 37
  2. 20
  3. 17
  4. 13

Correct Answer: A

10. . 2a varies inversely as 3b and a = 6 when b = 3. Find the value of a when b = 9.

  1. 2
  2. 3
  3. 6
  4. 12

Correct Answer: A

11. . a varies directly as b and inversely as c. The value of a is 9 when b = 54 and c = 12. What is the value of a when b = 16 and c = 20?

  1. 3.2
  2. 1.6
  3. 0.8
  4. 0.2

Correct Answer: B

12. . y varies directly as 3x and inversely as x + 1. The value of x is 2 when y = 8. Calculate the value of y when x = 5.

  1. 5
  2. 6
  3. 3.2
  4. 80

Correct Answer: A

13. . $84 are divided among three sisters A, B and C (Ashley, Betty and Cathy) aged 6, 10 and 12 respectively, inversely proportional to their ages. Calculate the amount each sister receives.

  1. A = $20; B = $24; C = $40
  2. A = $18; B = $30; C = $36
  3. A = $36: B = $30; C = $18
  4. A = $40; B = $24: C = $20

Correct Answer: D

14. . x varies directly as 2y and inversely as x + 6. What is the relationship that expresses this joint variation?

  1. x = 2y / (x + 6)
  2. 2y = x · (x + 6)
  3. 2y = k · x · (x + 6)
  4. x = 2 · k · y / (x + 6)

Correct Answer: C

15. . Given that a/b = 2c/d = e/3f = k, find the value (a · d · e) / (b · c · f).

  1. 6k
  2. 3k
  3. k
  4. k/6

Correct Answer: A

Correct Answer: A

Whats next?

Enjoy the "Variation. Types of Variation" practice questions? People who liked the "Variation. Types of Variation" practice questions found the following resources useful:

  1. Practice Questions Feedback. Helps other - Leave a rating for this practice questions (see below)
  2. Ratio and Proportion Math tutorial: Variation. Types of Variation. Read the Variation. Types of Variation math tutorial and build your math knowledge of Ratio and Proportion
  3. Ratio and Proportion Revision Notes: Variation. Types of Variation. Print the notes so you can revise the key points covered in the math tutorial for Variation. Types of Variation
  4. Check your calculations for Ratio and Proportion questions with our excellent Ratio and Proportion calculators which contain full equations and calculations clearly displayed line by line. See the Ratio and Proportion Calculators by iCalculator™ below.
  5. Continuing learning ratio and proportion - read our next math tutorial: Ratios

Help others Learning Math just like you

[ 1 Votes ]

We hope you found this Math tutorial "Variation. Types of Variation" useful. If you did it would be great if you could spare the time to rate this math tutorial (simply click on the number of stars that match your assessment of this math learning aide) and/or share on social media, this helps us identify popular tutorials and calculators and expand our free learning resources to support our users around the world have free access to expand their knowledge of math and other disciplines.

Ratio and Proportion Calculators by iCalculator™